DANSK ÍSLENSKA NORSK ENGLISH

Du er her: Velkommen Ambassadørerne Mette Helland

Mette Helland

 

Det er ikke tvil om at det har vært utfordrende innimellom. Spesielt å få støtte. Jeg har nok brukt samme krone ganske mange ganger. Men alt i alt har det vært et år uten sidestykke! Ikke minst er jeg positivt overrasket over den entusiasme og profesjonelle holdning alle har hatt til meg, en 61 år ”gammel” dame – uten erfaring fra industrien – som kaster seg på et sånt utviklingssprosjekt!

Mette Helland

Owner, Flexirampe

 

Rampejenta!

Mye kan skje idet man nærmer seg pensjonsalder. Noen begynner å spille bridge, andre slutter med alt, og noen går hen og blir gründere. Og det var akkurat det som skjedde med Mette Mørck Helland (61) fra Haslum utenfor Oslo. Hun forelsket seg hodestups i en sammenleggbar aluminiumsrampe, og da var det gjort!

 

Egentlig begynte det allerede for ni år siden. Mette mistet sin eneste sønn og ble forståelig nok kraftig satt ut. – Jeg hadde jobbet som webdesigner i mange år og var rett og slett lei data. Så skjedde dette med sønnen min. Jeg mistet helt gnisten. Kjente på meg selv at jeg måtte finne på noe nytt. En venninne av meg spurte om vi ikke kunne finne på noe sammen. - God idé, tenkte jeg, – problemet var bare hva?

 

Kjærlighet ved første blikk

Noe samarbeid med venninnen ble det aldri, men ideen kom da Mette satt og bladde i bladet Commercial News. Der fikk hun øye på en sammenleggbar aluminiumsrampe. Nokså teknisk og usexy i de fleste kvinners øyne, men ikke i Mettes! I denne lille rampen så hun frihet, hun så muligheter, ja, hun falt rett og slett pladask. - Jeg ble veldig forelsket i den rampa, og så med en gang at dette var et produkt mange kunne ha behov for. Fordi den var så liten og enkel å bruke, ville den kunne gi rullestolbrukere mye større frihet. Tenk å bare putte den i bagasjerommet og ta svigermor med på båttur for eksempel...Eller dra inn til byen og trille rullestolen enkelt og greit ut og inn av bilen. Det var helt klart mye frihet i en liten rampe. Et produkt som snakket både til Mettes hjerne - og hjerte. Kanskje var dette noe?

 

Rampene fikk bein å gå på

I en alder hvor de fleste går med tanker om å trappe ned i arbeidslivet, gikk derfor Mette motsatt vei: hun bestemte seg for å få denne rampen ut til folket. Hadde nær sagt koste hva det koste ville. – Jeg visste vel egentlig ikke hva jeg gjorde, smiler hun, likevel har hun ikke angret en dag. Mette ordnet seg en importavtale med de amerikanske leverandørene, og første forsyning ramper fikk bokstavelig talt bein å gå på. Så kom utfordringene. Ved neste levering fikk hun et par reklamasjoner. Det viste seg at produksjonen i mellomtiden var flyttet til Asia, og at kvaliteten var blitt betydelig mye dårligere. Men Mette er ikke den som gir seg på grunn av sånne bagateller. Hun valgte å avslutte samarbeidet med amerikanerne, og bestemte seg i stedet for å undersøke mulighetene ved å produsere rampen i Norge. Troen på produktet var fremdeles like sterk, hun trengte bare noen nye samarbeidspartnere og ikke minst støtte til videre utvikling.

 

Et år uten sidestykke

Noe som skulle vise seg å ikke være bare bare. Likevel, etter at Mette bestemt seg for å satse, har det gått slag i slag med industridesignere, Innovasjon Norge og leverandøravtaler. Frekk og freidig kastet hun seg inn i en bransje hun ikke hadde filla peiling på, og kom ut med både æren og produktet i behold! Og nå står den der endelig der i all sin prakt: Flexirampen, i ny og forbedret utgave, klar for det norske markedet. Selv om den energiske gründeren ikke legger skjul på at det ikke alltid har vært like lett. – Det er ikke tvil om at det har vært utfordrende innimellom. Spesielt å få støtte. Jeg har nok brukt samme krone ganske mange ganger… Men alt i alt har det vært et år uten sidestykke! Ikke minst er jeg positivt overrasket over den entusiasme og profesjonelle holdning alle har hatt til meg, en 61 år”gammel” dame – uten erfaring fra industrien– som kaster seg på et sånt utviklingssprosjekt! Forteller hun entusiastisk.

 

Valgte etter hjertet

Den aller største utfordringen skulle imidlertid vise seg å være det å finne en bedrift som kunne montere rampen til en god nok pris. Men også her valgte Mette etter hjertet. – Valget falt på Fredheim, en stiftelse som driver rusomsorg på Nes i Hedemark. Her får klientene mulighet til å jobbe og få opplæring samtidig som de blir rehabilitert. – Jeg har selv jobbet med rusmisbrukere og alltid hatt dyp respekt for mennesker som forsøker å finne tilbake til et liv, avslutter Mette Mørck Helland, gründer og rampejente, med et stort hjerte for andre.

 

Fakta Flexirampen:

  • Lett og solid sammenleggbar rampe i aluminium og plast
  • Fås i ulike bredder for forskjellig bruk og lengder
  • Kan brukes til å forflytte bla. rullestol, gressklipper, motorsykkel etc.
  • Koster fra 4000 til 15000,- avhengig av størrelse.

Tekst: Lene Hval Fossan

 

www.flexirampe.no

 

 

Mette Helland tilføyer:

 

Det går fint an å være kvinne på 60 år når man skal inn i industrien for første gang! Jeg gikk fra data til industri. Etter å ha drevet et lite dataselskap i flere år (1994-2007) ville jeg gjøre noe annet. Dermed ble det ble industri og utvikling.

 

Flexirampen er under utvikling og blir en sammenrullbar rampe i aluminium og kompositt (glassforsterket plast). Den er testet hos Teknologisk institutt og tåler 400 kilo belastning. Rampen fås i ulike bredder for forskjellig bruk, eksempelvis gressklipper, motorsykkel, rullestol, sekketralle, jekketralle og alt som kan rulles på rampen. Siden Flexirampen er leddet får du den også i ulike lengder etter behov.

 

FlexiRampe AS har fått patentert rampen, og jeg har dermed en unik sammenrullbar rampe klar for videre utvikling.

 

Jeg har satset på å utvikle rampen i Norge. For å få til denne utviklingen i Norge er man avhengig av støtte fra det offentlige og samarbeidspartnere i næringslivet. Det er ikke vanskelig å finne gode hjelpere om man stiller seg åpen for gode råd og innspill fra mennesker som har kunnskap som man ikke selv besitter.

 

Innovasjon Norge er en av bidragsyterne når det gjelder både kunnskap og penger. Ellers er det en del støtteordninger som man kan søke på og det er spesielt gunstig å være kvinnelig gründer i Norge.

 

En annen er SINTEF Technology and Society, Global Praxis.


 
 
This website was made by WebHouse